Venii, vazui, facui!

Septembrie aduce cu sine sfarsitul verii, vacantelor, si… internship-ului. Dupa luni de munca si invatat, o parte din internii nostri si-au incheiat stagiul, insa nu inainte de a ne respunde la cateva intrebari despre lucrurile pe care le-au aflat, felul in care s-au simtit si aptitudinile dobandite – pe scurt, ce a insemnat pentru ei experienta Caphyon.

Cum ai ales sa lucrezi la Caphyon si ce a trebuit sa faci pentru a fi selectat?

Adi: Am auzit de aceasta companie prin intermediul unor prieteni care la randul lor faceau parte din firma. M-au indemnat sa aplic si eu, asa ca am trimis un resume si am sustinut un interviu. Am fost apoi anuntat ca am fost ales.

Alex: Am inceput sa fiu interesat de aceasta industrie dupa o prezentare a companiei la facultate. De fapt, asa am si aflat de Caphyon. Selectia n-a fost complicata: am avut un interviu, iar apoi am inceput internship-ul.

Dan: Voiam sa imi fac practica pentru facultate intr-o firma. Am vazut un anunt pe site-ul facultatii si m-am interesat putin. Asa am aflat de Caphyon si cu ce se ocupa propriu-zis. Mi-a placut ce am vazut si mi-am zis sa incerc. Am avut un interviu ce includea intrebari despre baze de date, registri si alte notiuni relativ elementare despre Windows Installer.

Radu: La fel ca Alex, primul contact cu firma l-am luat dupa o prezentare la facultate. Desi eram doar in anul I, voiam sa vad cum este sa dezvolti o aplicatie de la zero si am considerat ca acesta este mediul potrivit. Ca si altii, am sustinut un interviu pentru a fi acceptat.

Ionut: Am aplicat pentru o bursa Caphyon in parteneriat cu o alta firma IT din Craiova. Cand a venit timpul sa imi fac practica de vara, am ales sa lucrez aici – pur si mi-a placut mai mult Caphyon.

Patrick: Aveam nevoie de experienta si voiam un internship in care sa lucrez cu Java. Niste prieteni imi vorbisera de Caphyon si mi s-a parut interesant. Mai ca toata lumea, am avut un interviu.

Anca: Aflasem de Caphyon si de produsele sale prin intermediul unor prieteni. A fost prima mea optiune pentru a-mi face practica de vara.

In ce departament lucrezi? Si cine iti este mentor?

Adi: Lucrez ca C++ developer cu Victor. Este un profesor bun pentru ca informatiile primite de la el, desi complexe, sunt usor de inteles si de retinut. Pe scurt, il consider un pedagog exemplar.

Alex: Eu sunt technical support engineer si de mine s-a ocupat Danut. Vad in el un om foarte bine pregatit si a avut ce ma invata.

Dan: Nisa in care lucrez este customer support, iar mentorul meu e Daniel. Imi place sa lucrez cu el, fara dar si poate este extrem de bine pregatit in domeniul sau si este dornic sa impartasasca si altora din cunostintele sale.

Radu: C++ developer si Victor ma indruma. Despre Victor, pot spune ca, pe langa capacitatile profesionale, m-a impresionat felul in care te motiveaza sa fii activ si implicat in ceea ce faci.

Ionut: Lucrez ca C# developer, ghidat de Ciprian. Metoda lui pedagogica e sa-mi lase libertatea sa gandesc si sa fac multe greseli. Suna oarecum frustrant, dar pentru mine a functionat.

Patrick: Lucrez ca Java developer. Am avut ocazia ca Nadina sa-mi fie mentor. Nadina este un profesionist desavarsit si in ea gasesc motivatia sa devin mai bun.

Anca: Domeniul pe care l-am abordat este UX. Echipa din acest departament este restransa – Ciprian si Monica. Consider ca sunt destul de rasfatata – ma bucur de intreaga lor disponibilitate si bunavointa, orice nevoie sau intrebare as avea, ei sunt acolo sa ma ajute.

Ce ai invatat in timpul interniship-ului?

Adi: Aveam anumite cunostinte despre design si C++, dar acum simt ca sunt mult mai stapan pe capacitatile mele si ca le pot pune in practica.

Alex: Aici a trebuit sa invat cat mai multe despre functionalitati ale Advanced Installer. Pe langa asta, am acumulat cunostinte despre SQL si C#.

Dan: Stiu mult mai bine SQL acum, ca sa nu mai spun de faptul ca am invatat programul companiei. Mai mult, domeniul in care lucrez, prin natura sa, necesita comunicare cu clientii, deci am dobandit o baza sanatoasa de “soft skills”.

Radu: Dupa experienta dezvoltarii unui proiect in C++, ma simt mult mai capabil sa scriu cod. Cel mai important lucru este ca am prins curajul de a cauta si aborda probleme cu care nu m-am mai intalnit pana acum.

Ionut: Inainte de a incepe sa lucrez, nu aveam nicio idee despre cum se realizeaza o extensie pentru Visual Studio. Acum am ajuns sa creez una.

Patrick: Pana acum, cele mai importante lucruri pe care le-am dobandit sunt capacitatile de a-mi organiza mai bine task-urile si de a ma documenta corect.

Anca: Am invatat sa folosesc Axure, un program ce creeaza prototipuri pentru site-uri, si Adobe Illustrator. Pe langa asta, mi-au fost explicate mai multe concepte deste UI si UX.

Cand ai inceput lucrul? Si crezi ca vei avea timp sa inchei proiectele propuse?

Adi: Internship-ul meu dureaza doua luni si l-am inceput in iulie. Tool-ul pe care il fac impreuna cu Radu este un validator de fisiere RC. Pot spune doar ca a devenit mult mai complex fata de cum era la inceput. Cu putin efort, voi termina ce mi-am propus sa fac.

Alex: Si eu tot la inceputul lui iulie m-am apucat de treaba. Proiectul meu a constat in a invata functionalitatea Advanced Installer pentru a-mi putea face introducerea in technical engineering.

Dan: Pe 7 iulie am devenit intern la Caphyon. Ar fi spre avantajul meu sa imi pot termina proiectul inceput aici deoarece o buna parte din el se suprapune cu ce am de gand sa fac pentru licenta.

Radu: Lucrez impreuna cu Adi la acelasi proiect. Cerintele initiale s-a modificat mult, la inceput am pornit cu un plan, insa problemele intalnite ne-au facut sa trecem rapid de la o varianta la alta si astfel tool-ul nostru s-a dezvoltat mai mult decat ne asteptam.

Ionut: Am inceput din 1 august si lucrez la o extensie pentru Visual Studio. Timpul este la limita, dar cred ca pot finaliza.

Patrick: Sunt intern de la jumatatea lui august. Proiectul meu consta in realizarea unei aplicatii de transfer al fisierelor. Sunt increzator ca voi termina.

Anca: Mi-am inceput internship-ul in august si pe tot parcursul acestei perioade am incercat sa probez mai multe subdomenii ale UX-ului. Vreau sa descopar ce mi se potriveste cel mai bine si cred ca asta e sansa mea.

Ce ai schimba la structura internship-ului?

Adi: In mare, nu gasesc ceva care sa-mi fi displacut sau ceva de care sa ma plang, din contra. Mi-a placut mult experienta mea aici.

Alex: Nici eu nu pot gasi ceva care sa nu-mi placa. Nu cred ca se poate mai bine de atat.

Dan: M-am gandit la asta si nu gasesc nimic ce as modifica.

Radu: Nu am nimic de modificat, a fost o experienta completa.

Ionut: Consider ca lucrul in echipa e o aptitudine foarte importanta, mai ales in viata unui programator. Desi aici am invatat o multime de lucruri, nu mi-am exersat si capacitatea de a colabora. Propunerea mea ar fi sa se formeze echipe care sa indeplineasca anumite sarcini. In afara de asta, imi vine greu sa mai comentez ceva.

Patrick: La fel ca altii, si eu as sugera sa se practice mai mult lucrul in echipa. E ceva de care un IT-ist are cu siguranta nevoie. Mie, spre exemplu, imi e mai usor sa invat atunci cand lucrez cu altii, mi se pare ca schimbam idei si aptitudini.

Anca: Deja mi-au fost depasite cu mult asteptarile. Nu cred ca as putea veni cu o propunere de schimbare.

Ce apreciezi cel mai mult in Caphyon?

Adi: Conditiile de lucru au fost peste asteptari. Iar apoi oamenii: intregul colectiv este format din oameni pregatiti si sociabili. N-ai cum sa nu te simti bine.

Alex: Cred ca mai mult decat logistica foarte buna, imi place atmosfera la serviciu – relaxata, prielnica lucrului.

Dan: Cu siguranta ce mi-a placut cel mai mult aici a fost atmosfera. Aici nu e loc de stres sau presiune.

Radu: Proiectul la care lucrez ma tine mereu in priza si asta imi place cel mai mult, asta pe langa colegii si logistica excelenta.

Ionut: Cred ca nu sunt singurul care a apreciat foarte mult oamenii de aici. Sunt cu totii profesionisti, si pe langa asta, creeaza un mediu de lucru prietenos.

Patrick: Nu imi imaginasem ca poate exista o atmosfera atat de placuta la serviciu. Cred ca asta mi-a placut cel mai tare aici.

Anca: M-a luat prin surprindere atmosfera de aici. Totul se petrece intr-o maniera degajata, potrivita lucrului.

Ce ai de gand sa faci dupa experienta internship-ului?

Adi: Imi place aici si imi place ceea ce fac. As vrea sa pot continua experienta in Caphyon.

Alex: O sa continui sa imi aprofundez conostintele in acest domeniu.

Dan: Vreau sa ma specializez in domeniul in care am lucrat pe perioada internship-ului.

Radu: In timpul internship-ului mi-am dezvoltat foarte mult cunostintele de C++. Totusi, ma voi axa pe partea de algoritmica in perioada urmatoare.

Ionut: Desi am acumulat multe cunostinte de C#, nu as vrea sa ma grabesc sa ma angajez. Doresc sa continui cu algoritmica in viitorul apropiat.

Patrick: Am sa ma concetrez mai mult pe continuarea studiilor si cred ca ce am invatat aici imi va fi de mare folos.

Anca: Experienta in aceasta firma m-a indemnat sa imi slefuiesc abilitatile in design. In asta ma vad lucrand dupa incheierea facultatii.

A face parte din echipa Caphyon implica nu numai dorinta de a invata si de a lucra mai bine, ci si o colaborare stransa intre membrii sai. Acesta este si motivul pentru care cei sapte tineri s-au putut integra atat de bine in scurtul timp petrecut la noi. Le uram succes in planurile de viitor, sperand ca experienta acestei veri sa le fie de cel mai mare folos.